Wat is een virus?

Een virus is in feite niet veel meer dan een programmaatje dat ten doel heeft (in)directe schade toe te brengen aan uw systeem of aan internet- en emailverkeer in het algemeen. Een computervirus is in staat om zichzelf te installeren op uw systeem waarna het nadelige acties uitvoert. Virussen zijn er in vele soorten en maten. De meest voorkomende virussen op dit moment werken op het besturingsprogramma Windows. Ook zijn er virussen bekend die op alle besturingssystemen kunnen werken.

Soorten virussen

Er bestaan verschillende soorten virussen, onder te verdelen in de volgende categorieŽn:

 • Wormen:
  Een worm is een "virus" dat als doel heeft om zichzelf te verspreiden binnen (netwerk)systemen. Wormen worden vaak gebruikt om informatie door te sluizen en om diep in te dringen in netwerken.
   
 • Macrovirussen:
  Macrovirussen maken gebruik van de macro-techniek en hebben vaak als doel om gegevens te beschadigen. De macrotechniek wordt veel gebruikt bij het bewerken van documenten. Een macrovirus maakt hier gebruik van bij het beschadigen van de gegevens.
   
 • Bestand:
  De meeste virussen zijn bestandsvirussen. Zij hebben tot doel om de opstartbestanden zoals .com en .exe bestanden te infecteren en om hiermee zichzelf te starten. Door infectie van het geheugen is het dan automatisch in staat om zichzelf te verspreiden naar andere applicaties.
   
 • Boot:
  De informatie die nodig is voor een computer om op te starten en te werken staat in de boot. Bootvirussen richten zich op het beschadigen van deze gegevens. Hierdoor kan een computer (bijvoorbeeld) niet meer worden opgestart
   
 • Trojan:
  Trojans is de afkorting voor trojan horses ofwel trojaanse paarden. Een trojan heeft als doel om anderen, vaak de virusschrijver, toegang te geven tot jouw besmette systeem. Backdoor.Subseven is hiervan een goed voorbeeld.
   
 • Daarnaast is er sprake van zogenaamde "hoax-virussen", oftwel waarschuwingen voor een nep-virus. De hoax vraagt om een bijgevoegd bericht naar iedereen door te sturen waardoor het gewenste effect wordt bereikt, namelijk het overbelasten c.q. platleggen van (mail)servers.
Voorkomen is beter dan genezen

Een goede virusbestrijding is essentieel, zowel voor uw bedrijfsnetwerk als thuis. Indien een virus eenmaal toegang heeft gekregen tot uw bestanden is de schade die daaruit voortvloeit soms niet meer te overzien. Veel virussen verspreiden zich via uw adresboek in Outlook wat dus in het ernstigste geval betekent dat u ook uw klanten en relaties besmet! Er zijn goede virusscanners te verkrijgen die in feite onmisbaar zijn voor de beveiliging van uw netwerk. Wij kunnen u uitgebreid informeren over de verschillende mogelijkheden.

Een ander belangrijk aspect is dat u en uw medewerkers zich bewust worden van het feit dat een virusscanner alleen vaak niet afdoende is. Ook programma's waarmee u bestanden met andere mensen via internet kunt delen leveren zeker een gevaar op en geven hackers en andere kwaadwillenden vaak veel mogelijkheden om schade aan te richten. Ook met betrekking tot dit soort programma's (die in sommige gevallen zelf onzichtbaar lijken te zijn) kunnen wij u van dienst zijn met het opsporen hiervan. Graag adviseren wij u over de gesteldheid en veiligheid van uw server en werkstations.

  Norton Antivirus

  Virusalert

Akkoord
Om deze website goed te laten functioneren, gebruiken wij cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Als u onze site gebruikt, gaan wij ervan uit dat u akkoord bent.